Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kutuplarda Bilim

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kutuplarda Bilim

“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kutuplarda Bilim” Temalı Resim Yarışması Başvuruları Başladı!

03.10.2023 137

lkemiz, Antarktika Kıtası’na 2017 yılından beri düzenli olarak Ulusal Antarktika Bilim Seferleri düzenlemektedir. TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün hedeflerinden biri olarak kutuplar hakkındaki farkındalığın artırılması doğrultusunda, Antarktika Günü’nde ödül töreni yapılması planlanan, ülke çapında “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kutuplarda Bilim” temalı Resim Yarışması düzenlenmektedir.

Ülkemize kilometrelerce uzak, dünyanın en soğuk en zorlu koşullarına sahip, insan yaşamına elverişli olmayan ve gezegenimizin tatlı sularının yarısından fazlasını barındırarak devasa buzullara ev sahipliği yapan Antarktika Kıtası güney kutbumuzda yer alırken; dünyamızın tam tersine baktığımızda yani kuzey kutbunda dünyanın en soğuk okyanusunun yer aldığı, yerli halkların yaşadığı ve günümüzde iklim değişikliğinden en çok etkilenen alanların başında gelen Arktik Bölgesi’ni görmüş oluruz. Yarışma ile gençlerimizin her iki kutup bölgesi hakkındaki düşüncelerini görsel sanatları, ilhamı ve merak duygularını kullanarak resmetmeleri ve bu eserleri ile kutup bilimleri alanında ülkemizde geniş çapta farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Böylece ülkemizden, dünya üzerinde en uzak noktalara giderek bilimsel araştırmalar yapan bilim insanlarımızın çalışmalarını ve oradaki doğa, çevre, hayvan yaşamlarını hayal ederek genç yaşında sanat ile bilimi buluşturan eserler ortaya çıkartan ve ileride bilimsel merakının peşinden giden bir neslin oluşturulması hedeflenmektedir.

Yarışmada derece alan resimlerin sahiplerine sürpriz hediyeler verilecektir.

Katılım koşulları ve detaylı bilgiye https://kare.mam.tubitak.gov.tr/tr/announcements/cumhuriyetimizin-100-yilinda-kutuplarda-bilim-temali-resim-yarismasi adresinden ulaşılabilir.

Başvuru adresi: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/kutupresimyarismasi

  • Yarışmada derece alan resimlerin sahiplerine sürpriz hediyeler verilecektir.
  • Yarışma ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirilmektedir.
  • Yarışmaya katılım ücretsiz olup, bir kişi tek eser ile yarışmaya katılabilir. Bir kişinin birden fazla eser gönderdiği tespit edilirse, en son gönderdiği eser dikkate alınır.
  • Yarışmaya gönderilen eserler Kutup Bilimleri, Kutuplar, Arktik, Antarktika temalarında olmalıdır. Farklı temalarda olan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Başvuru adresinde bulunan bilgiler detaylı bir şekilde incelenmeli ve istenen bilgilere göre doğru bir şekilde doldurulmalıdır.
  • Eserler hakkında teknik detaylar, yarışma ile ilgili kurallar ve önemli tarihler gibi bilgiler yarışma şartnamesi içerisinde yer almaktadır.
  • Yarışmaya eser göndermeden önce yarışma şartnamesini okumanız gerekmektedir. Yarışma şartnamesindeki koşullara uygun olmayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Yarışmanın ilk değerlendirme aşamasında eserler kargo ile gönderilmeyecek, eserlerin fotoğrafları çekilerek başvuru linkine yüklenecektir. İlk değerlendirme aşaması sonucunda seçici kurul tarafından finale kalan eserler belirlenecektir. Finale kalan eserler yarışma takvimine göre açıklandıktan sonra takvimde belirtilen süre içerisinde eserlerin orijinal halleri yarışma şartnamesinde belirtilen adrese belirtilen tarihe kadar ulaştırılacaktır. Ulaşmayan eserler yarışmadan elenecektir. Finale kalan orijinal eserler yarışma takviminde belirtilen tarihlerde seçici kurul tarafından final değerlendirmesine tabi tutulacaktır. Final değerlendirmesi sonucunda ödüle layık görülen eserler 30 Kasım – 1 Aralık tarihinde açıklanacaktır. Duyurular ve gelişmeler https://kare.mam.tubitak.gov.tr/ adresinden takip edilecektir.

Yarışma Takvimi

  • Başvuru başlangıç tarihi -------------------------------------------------- 25 Eylül 2023
  • Başvuru için son tarih ----------------------------------------------------- 20 Ekim 2023
  • Seçici Kurul İlk Değerlendirme Dönemi ------------------------------- 23 – 26 Ekim 2023
  • Finale Kalan Eserlerin Açıklanması ------------------------------------- 27 Ekim 2023
  • Finale Kalan Eserlerin Orijinal Hâllerinin Son Teslim Tarihi ------- 10 Kasım 2023
  • Seçici Kurul Final Değerlendirmesi -------------------------------------- 13–17 Kasım 2023
  • Ödül Töreni ------------------------------------------------------------------- 30 Kasım – 1 Aralık 2023

 

Kaynak: https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/cumhuriyetimizin100yilindakutuplardabilimtemaliresimyarismasibasvurularibasladi